Πέμπτη 5 Ιουλίου 2007

Mensa

Σήμερα εκεί που έψαχνα πάλι τι θα φάω στη Μένσα, ήτανε ένας πιτσιρίκος (συνομίλικος μου) με σκούφο και στολή υπαλλήλου μένσας που εξεταζότανε στο σερβίρισμα φαγητών και ήταν ένας γραβατωμένος εξεταστής που είχε ένα δίσκο στα χέρια του και του ζήτησε να του σερβίρει ένα γλυκό κάτι σαν σουφλέ σοκολάτας που είχε πολύπλοκο σερβίρισμα. Του καημένου, έτρεμαν τα χέρια του και πίσω του είχανε μαζευτεί κάτι άλλες υπάλληλοι που κρατούσαν τα πιάτα που είχε ήδη σερβίρει και τον ψιλοσχολίαζαν. Δεν μπόρεσα να δω μετά αν πέρασε ή αν κόπηκε. Εγω τελικά σαλάτα έφαγα.

Μου ήρθε στο μυαλό όμως η αντίστοιχη εστία που τρωμε του πολυτεχνείου στην Αθήνα, που είναι σκοτεινή και βρωμάει, η τύπισσα που σου σερβίρει είναι τέρας αγένειας και άμα στραβοπέσει το φαγητό στο πιάτο δεν πειράζει. Στο δίσκο δηλαδή, γιατί πιάτο δεν έχει,είναι ενσωματομένο. Ομως στην εστία του πολυτεχνείου δεν πληρώνεις. Παλιά μερικοί ήτανε τσάμπα,μερικοί πλήρωναν 2,70 ευρώ. Νομίζω ότι τώρα κανένας δεν πληρώνει, δεν είμαι και σίγουρη τώρα που λέιπω ένα εξάμηνο. Εδώ αντίθετα πληρώνεις. Φοιτητικές τιμές βέβαια. Την πρώτη φορά πας και βγάζεις ένα τσιπάκι, πληρώνεις 7 ευρώ εγγύηση, και μετά το φορτώνεις με μονάδες, και με αυτό τρώς σε όλες τις πανεπιστημιακές εστίες, όλως των σχολών. Χωρίς το τσιπάκι πάλι τρως αλλά είναι λίγο ακριβότερο. Είναι ένας έμεσος (και πολύ πρακτικός) τρόπος να ελέγχουν αμα τρωνε φοιτητές και να περιορίζουν τους άσχετους.

Το τσιπάκι το φορτώνεις στην είσοδο που έχει αυτόματα μηχανήματα (οπως τα μηχανήματα που βγάζεις εισιτήριο στο μετρό κάπως) Αποπάνω στην είσοδο έχει οθόνες που βλέπεις τι φαγητά έχει. Εχει και φωτογραφίες τους. Εχει 4 αίθουσες για να κάθεσαι να τρώς, από αδιάφορες μέχρι σχετικά καλόγουστες και αυλή. Στη μέση είναι η κυρίως αίθουσα με τα φαγητά. Στο ταβάνι έχει γυαλί και μπαίνει φυσικό φως μέσα. Στο κέντρο είναι αυτοί που σου δίνουν τα φαγητά και στις 4 γωνίες έιναι τα ταμία. Ανάμεσα στα ταμία είναι τα αναψυκτικά, καφέδες, τσάγια, μπύρες κλπ. Για φαγητό υπάρχουν κάθε μέρα 4 έτοιμα φαγητά που είναι στο μοντέλο κρέας, κάτι σε πατάτες ή πουρές ή ρύζι, συνοδευτικό τέλος πάντων, και σαλάτα. Μετά υπάρχουν ζυμαρικά 3 είδη και 3 σαλτσες και γωνιά ασιατικού φαγητού με σουσι κινέζικο κλπ. για τους ασιατες φοιτητες. Επίσης υπάρχει salad bar και παγκος με γιαούρτι, κομπόστες κλπ και μετά γλυκά. Υπάρχει και καφετέρια σε όλο αυτο το κτήριο, που έχει περισσότερα σαντουιτσάκια, γλυκάκια, σοκολατίτσες, χαζομαρούλες για να περνάει η ώρα, κίντερ και χαρίμπο, πατατες τηγανιτές και εννοείται το κλασικό ψωμι-λουκανικο-κετσαπ/μουσταρδα. Οχι που δε θα είχε! Εχει και δική της αίθουσα για να τρως (τέλεια, εγώ πάντα όταν δεν έχει καλό καιρό εκεί είμαι) και δική της αυλή (εκεί είμαι όταν έχει καλό καιρο). Ολα αυτα είναι αστραφτερά και πεντακάθαρα, η εστια είναι παλια από το 1925 αλλά ανακαινιστηκε και άνοιξε φέτος. Αυτή είναι η κεντρική και η μεγάλη εστία (Alte Mensa), υπάρχουν και καμια δεκαριά άλλες αλλά δεν πάω εκει, αυτή είναι η καλύτερη.

Την ποιότητα φαγητού δυσκολεύομαι να τη συγκρίνω είναι η αλήθεια. Σίγουρα είναι καλύτερο από το αντίστοιχο στην εστία του ΕΜΠ, πολύ πιο προσεγμένο. Τώρα όσον αφορά τη γεύση, πρέπει να το συγκρίνω με τη μέση γερμανική κουζίνα για να σας πω. Πάντως οι γερμανοί τρώνε εκει καθημερινά, ενώ στη δική μας εστία δε μπορείς να φας κάθε μέρα. Θα πεθανεις. Δηλαδή για τα γερμανικά δεδομένα το φαγητό είναι οκ.

Γιατί σαν τα λέω όλα αυτα;;; Πρώτον για να σας δώσω μια άλλη εικόνα, και μια ένδειξη σοβαρότητας πανεπιστημιου. Ναι, η σοβαρότητα φαίνεται ΚΑΙ από τη μενσα. Και δεύτερον γιατι αναρωτιέμαι τι είναι καλύτερο. Να πληρώνουμε και να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες ή να είναι όλα τσάμπα αλλά και χάλια. Πραγματικά δεν ξέρω,έχω προβληματιστεί. Εσεις τι λέτε;

Φωτογραφίες (την καφετέρια που πηγαίνω εγώ δεν την έχει γμτ, ούτε την αυλή)
Μενού φαγητών


Υ.Γ. Ο τζιζους και ο κραιστ, "σεντονάρα" μου βγήκε το ποστ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: