Παρασκευή 13 Ιουλίου 2007

Το πφαντ

Το πφαντ (pfand) λοιπόν είναι μια καταπληκτική γερμανική εφεύρεση απ'αυτές που μόνο αυτοί θα σκέφτονταν. Στα ελληνικά μεταφράζεται "ενέχυρο" αν και δεν είναι και πολύ σωστό.

Είναι τα λεφτά που παίρνεις πίσω όταν επιστρέφεις τα μπουκάλια της μπύρας στο σουπερμάρκετ. Μόνο που εδώ ως γνωστόν επιστρέφονται τα πάντα, όχι μόνο τα γυάλινα της μπύρας αλλά και το πλαστικό μπουκάλι της κοκακόλα, του νερού, του ice tee κλπ. Ακόμα και οι μικρές συσκευασίες του μισού λίτρου. Και τα λεφτά που παίρνεις είναι γύρω στα 25 λεπτά το καθένα. Υπάρχουν 2 κατηγορίες μπουκαλιών: Αυτά που επιστρέφονται για να ξαναγεμιστούν και να ξαναπουληθούν (τα περισσότερα) και αυτά που επιστρέφονται για να τα ξαναλιώσουν. Υπάρχουν και κάποια (λίγα) που ειναι pfandfrei, και δεν επιτρέφονται και σε βγάζουν από το μπελά. Αλλά αυτά είναι μερικά άμαρκα προιόντα. Τα μπουκάλια αυτά που τα ξαναγεμίζουν δεν είναι σαν αυτά που έχουμε στην Ελλάδα αλλά πολύ πιο σκληρά αφού χρησιμοποιούνται πολλές φορές. Και επειδή οι Γερμανοί τις μπύρες τις αγοράζουν με τα καφάσια, μαντέψτε; Εχουν και τα καφάσια!

Αντίστοιχα γίνεται και όταν βγαίνεις έξω όπου έχει πφαντ και το γυάλινο ποτήρι της μπύρας το μισόλιτρο, ή το μπουκάλι ή τελος πάντων το κάθε ποτήρι γυάλινο που θα σου δώσουνε (για να μην το πάρεις για το σπίτι). Μόνο που εκει το πφαντ είναι μισό ή ένα ευρώ. Ακομα και η κούπα που πίνω καφέ στη Neue Mensa έχει μισό ευρώ πφαντ! Ελεος! Η βλακεία με αυτό το μαραφέτι είναι ότι το πληρώνεις εκ των προτέρων οπότε αν είσαι σε καμια μπυραρία και βαρεθείς μετά να το επιστρέψεις το έχεις ήδη πληρώσει. Επίσης είναι ένας ύπουλος τρόπος να σου πάιρνουνε λεφτά αφού αν δεν το επιστρέψεις σε αυτούς κοστίζει μαξιμουμ 25 λεπτά αλλά εσύ έχεις πληρώσει 1 ευρώ. Καμια φορά όταν πληρώνεις σου δίνουνε και μια μάρκα σαν αυτες που έχουν στα λουναπαρκ, που τη γυρίζεις κι αυτή πισω μετα.

Χωρίς πλάκα τώρα, το βρίσκω πάρα πολύ καλό το ότι τα πάντα επιστρέφονται και επαναχρησιμοποιούνται. Είναι λίγο μπελάς βέβαια, ειδικά έτσι όπως πινουν αυτοί τις μπύρες. Αλλά είναι επισης πολύ έξυπνο το ότι αυτό το σύστημα βασίζεται στην τσιγκουνιά τους. Ετσι όλοι τα επιστρέφουν και δεν το κάνουν κατ' ανάγκη για το περιβάλλον αλλά για την τσέπη τους. Υπάρχουν και στην Αθήνα κάτι κάδοι, τώρα τελευταία τους έχουν βάλει, χαρακτηριστικά ένα τέτοιο μαραφετι είναι στους Αμπελόκηπους μπροστά από το μετρό. Αλλά αυτό εκτός του ότι είναι εμφανές ότι το έφτιαξαν γιατί υπήρχε κάποιο πρόγραμμα που το χρηματοδοτούσε (Ελλαδάρα ολε!) σου δίνει 1 λεπτό του ευρώ για 3 μπουκάλια αν θυμάμαι καλά. Και δεν τα στέλνει για να ξαναχρησιμοποιηθούν αλλά για να ανακυκλωθούν και να γίνουν πλαστικό, που απο ότι έχω δει σε σχετικές εκπομπές, δεν είναι και τόσο αποδοτικό. Ε, εννοείται ότι η ανακύκλωση έτσι δεν πάει μπροστα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά είναι πολύ χρήσιμο να επιστρέφουμε διάφορα πλαστικά ή γυάλινα μπουκαλια (και όχι μόνο) για γέμισμα και επαναχρησιμοποίηση..Άλλά στην Ελλάδα ειμαστε έτη φωτός μακρυά. Πάντως μου έκανε εντύπωση. Πολύ πρωτοποριακό νομίζω. Τελικά για να πάει μπροστά η Ελλάδα δεν χρειάζεται ΜΕΣΣΙΑ αλλα κοινωνικό προσανατολισμό και κοινωνική παιδεία.

Petros είπε...

Βασικα και στην Ελλαδα ολα τα γυαλινα επιστρεφονται απλα δεν εχουν αυτο το ευρω για να σε υποχρεωσουν.Μια φορα σε μια καφετερια μου ειχαν κανει παρατηρηση επειδη ξεκολουσα την ετικετα απο το μπουκαλι της μπυρας..γιατι λεει ετσι δε θα μπορουσαν να τιν επιστρεψουν.

kopelitsa είπε...

Ναι, θεωρητικά τα μπουκάλια της μπύρας επιστρέφονται, όχι γιατί τους υποχρεώνει κανείς, αλλά γιατί σχεδόν όλες οι μπύρες ανήκουν στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία...

Για τα μαγαζιά λογικό το βλέπω να τα επιστρέφουν αλλά ελάχιστος κόσμος τα επιστρέφει απο μόνος του στο σουπερμάρκετ, αν και σου δίνει χρήματα πίσω.

Βέβαια ουδεμία σύγκριση με αυτή την τρέλα που έχουν εδώ. Πρόσφατα πήγα σε πάρτι που υπήρχε πφαντ και για το πλαστικό μισόλιτρο, διαφημιστικό (Feldschlößchen) και μίας χρήσης ποτήρι μπύρας, ενώ σε άλλο πάρτι είχε ππφαντ το τσίγκινο κουτακι του Red Bull!