Τετάρτη 27 Ιουνίου 2007

Ετη φωτός μπροστα...

Καλά ε, έχω μείνει αναυδη. Οχι μόνο οι συγκοινωνίες είναι τέλεια οργανωμένες, όχι μόνο πηγαίνεις με τραμ σχεδόν παντου (μετρό δεν έχει, δε μπορουν να σκαψουν υπόγεια, δεν ειναι κατάλληλο το έδαφος), όχι μόνο έχει νυχτερινη συγκοινωνία που να εξυπηρετεί σχεδόν για όλες τις περιοχές και τα προάστια, όχι μόνο ξέρεις με ακρίβεια λεπτού πότε περνάει το τραμ ή το λεωφορέιο από τη στάση σου και δεν καθυστερεί ποτε, όχι μόνο στο ίντερνετ βρισκεις έυκολα τα πάντα στο σαιτ του αντίστοιχου ΟΑΣΑ, αλλά και μπορείς να στειλεις μήνυμα με το κινητό σου σε ποια σταση είσαι και που θέλεις να πας και σε πόσην ώρα και σου στέλνει όλες τις δυνατές διαδρομές (αν πας με τα πόδια στο γράφει και αυτο :-)) )Και αυτό όχι με χρέωση 1,50 ευρώ το sms αλλά με χρέωση απλού μηνύματος!! Και αν θέλεις να πας απο τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωι στο αεροδρόμιο, επειδή δεν υπάρχει πολύς κόσμος ώστε να βάλουν νυχτερινή γραμμή, παίρνεις τηλέφωνο και έρχεται ταξί και με χρέωση απλού αστικού εισιτηρίου σε πάει από το σπίτι σου στο αεροδρόμιο. Και έχετε υπόψη σας ότι τα ταξί στη Γερμανία δεν κάνουν όσο στην Ελλάδα, έιναι πολύ πιο ακριβα και τα παίρνεις μόνο αν υπάρχει ανάγκη.

Σήμερα μας είχε βγάλει έξω μια ελληνίδα που είχε γενέθλια και όταν θέλαμε να φύγουμε, στείλαμε μήνυμα, είπαμε σε 20 λεπτά τι έχει από την τάδε σταση προς την τάδε, και έτσι φύγαμε ακριβώς ώστε να προλάβουμε το τραμ το 13 και μετά την ανταπόκριση του 11. Ούτε να περιμένουμε άσκοπα στη στάση μια αιωνιότητα ούτε τίποτα.

Και όλα αυτά στο "κωλοχώρι" τη Δρέσδη, τη μόλις 13η σε μέγεθος πόλη (500.000 κάτοικοι), και πρώην ανατολική Γερμανία (αν και το πρωην ανατολική στον τομέα συγκοινωνίες, δε λέει τιποτα). Πείτε μου τι απο όλα αυτά έχει η φανταστική και πολυαγαπημένη μας Αθήνα. Αν και είναι άδικο να συγκρίνω την πρωτεύουσα μας με μια απλά επαρχιακή γερμανική πόλη. Συγγνώμη. Ας τη συγκρίνουμε λοιπόν με την Πάτρα, που είναι η 3η πόλη της Ελλάδας και περίπου στους ίδιους κατοίκους με τη Δρέσδη, συμπεριλαμβανομένων και των μη εγγεγραμμένων κατοικων, των φοιτητών κλπ. Για πείτε μου; Καμια επαφη ε;

Κι εγώ που νόμιζα ότι τα έχω δει όλα σ'αυτή τη χώρα... Η Γερμανία δε σταματά να σε εκπλήσσει, ακόμα κι όταν νομίζεις ότι την έχεις συνηθίσει, που λέει κι ένας φίλος μου.

2 σχόλια:

Georgios Giannopoulos είπε...

Εμένα αυτό μου είχε κάνει εντύπωση στη Δρέσδη (Μάϊο 2006) ήταν ότι όταν βγήκα το βράδυ έξω στο Blue Note (ίσως έχεις πάει ήδη/περάσει από έξω, αλλιώς βρίσκεται στην οδό Gorlitzer Strasse -- ωραίο μπαράκι) ο σερβιτόρος πίσω από την μπάρα είχε κομμένο το ένα χέρι από τον αγκώνα και κάτω (ανάπηρος). Χωρίς να συμβαίνει τίποτα μου σέρβιρε την μπύρα μου με διάφορα ακροβατικά κόλπα και με την βοήθεια και των 2 χεριών. Παράλληλα από πίσω στο bar είχε ανοικτό ένα υπολογιστή και ασχολούταν με το ebay, μπορεί και να blogαρε (δεν το θυμάμαι το δεύτερο), έβαζε πάντως και μουσική.

Ερωτώ: Θα μπορούσε στην Ελλάδα να δούλευε σε bar ένας άνδρας με κομμένο χέρι; Θα άρεσε στους "μη ρατσιστές" Έλληνες τέτοιο θέαμα ή θα ήθελαν καμιά μοντέλα πίσω από το bar;

Από την άλλη μεριά πόσοι έλληνες χρησιμοποιούν τεχνολογία όπως ebay, e-banking για πληρωμές λογαριασμών κλπ κλπ;

kopelitsa είπε...

Αυτό για τη σχέση των ελλήνων με το ίντερνετ, είναι μεγάλο θέμα και άστο καλύτερα, γιατί θα καταλήξουμε (κλασικά) να βρίζουμε τον κύριο ΟΤΕ. Σ'αυτο μπορουν να βοηθήσουν και οι συμφοιτητές μου οι ηλεκτρολόγοι ;-)) Πάντως να αναφέρω ότι στη Γερμανία σαιτ έχουν οι πάντες, απο συνεργεία ποδηλάτων μέχρι και... μανάβικα που λέει ο λόγος (γκουχ γκουχ... ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα ?? τι'ν'τουτο). Επίσης το domain .de είναι το μεγαλύτερο εθνικό domain και το 2ο μεγαλύτερο γενικά μετά το .com

Για τη θέση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία, δε θα πω τίποτα προς το παρόν, θα πάω μια βόλτα απο Görlitzerstraße πρώτα!