Παρασκευή 4 Μαΐου 2007

Γκριχισερ ζαλάτ (Griechischer Salat)

Τι είναι η Ελλάδα για τους ξένους; Ο Παρθενώνας,μια ιδέα από Κρήτη, λίγος Πλάτωνας, μια κουταλιά τζατζίκι, κομματάκια φετα απο πάνω κι έτοιμη η ελληνική σαλάτα. Πραγματική σαλάτα στο γερμανικό μυαλό. Κατα τ'αλλα είμαστε κάτι σαν προέκταση της Βαλκανικής χερσονήσου, σαν να λέμε Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία κλπ. Συζητούσα με ένα Γερμανό, ο οποίος σπούδαζε ιστορία και είχε πάρει κατεύθυνση πολιτική (!) και είχε πολλή καλή γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και της ιστορίας όχι μόνο της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης (εμφύλιοι, χούντες, εξορίες κλπ) και μου έλεγε ότι νότια Ευρώπη θεωρείται η Ιταλία και η Ισπανία. Η Ελλάδα θεωρείται νοτιοανατολική Ευρώπη. Δεν ξέρω αν το πιάνετε το υπονοούμενο; Κι ας μην είχαμε ποτέ κομμουνισμό. Η δε Πολωνία έχει αρχίσει να θεωρείται πλέον κεντρική και όχι ανατολική Ευρώπη. (Έλεος!)

Γενικά εκτιμούν την ιστορία μας (την αρχαία) και όλοι ξέρουν το ελληνικό αλφάβητο γιατί το έχουν κάνει στο σχολείο στα μαθηματικά (όχι μόνο οι γερμανοί, όλοι, ακόμα και οι κινέζοι). Αλλά μέχρι εκεί. Ειδικά όσοι δε σπουδάζουν κάτι θεωρητικό δεν έχουν ιδέα. Κάτι γερμανοί ηλεκρολόγοι με ρωτησαν μια μέρα: "Απο που είπαμε ότι είσαι; Απο τη Ρουμανία;" Υπάρχουν φυσικά και τύποι που ακούουν Ελλάδα και ενθουσιάζονται απίστευτα και μετά αρχίζουν να σου λένε ότι ελληνικό ξέρουν (με την ερασμική προφορά) αλλά αυτοί είναι κυρίως όσοι σπουδάζουν κάτι σχετικό όπως είπαμε. Αχ αυτή η ερασμική προφορά! Τι έχω τραβήξει να εξηγώ ότι δεν είναι "μπετα" αλλά βήτα, δεν είναι "μου" αλλά μι, άλφα και γιώτα κάνει ε κι όχι ά-ι. Και μετά ρωτάνε τους καθηγητές τους και τους λένε ότι οι Αρχαίοι έτσι τα έλεγαν και εμείς οι νεοέλληνες τα έχουμε αλλάξει. Καλέ μου, οι Αρχαίοι δεν έλεγαν ποτέ το ητα "ε", πάντα "ι" μακρό, τραβηγμένο το έλεγαν. Ούτε έλεγαν π-α-ι-δ-ε-ι-ο. Παιδεύω (π-ε-δ-ε-β-ο) έλεγαν. (δεν ξέρω πως να τα γράψω ώστε να είναι κατανοητά, ελπίζω να καταλαβαίνετε τι λέω) Αυτά είναι εξυπνάδες του κάποιου κύριου Έρασμου (Desiderius Erasmus Roterodamus)

Η δε ελληνική κουζίνα είναι χωριάτικη σαλάτα (ή κάτι που προσπαθεί να μοιάσει σε χωριάτικη), τζατζίκι, ελληνικό γιαούρτι και ούζο. Ολα αυτά τα βρίσκει κανείς στο σουπερμάρκετ αλλά όχι στην κανονική τους μορφή δηλ. γιαούρτι τοτάλ και ούζο πλωμάρι ή 12 κλπ. αλλά στην τουριστική τους μορφή με κάτι μαιάνδρους, τσολιαδάκια και κάτι κιτς συσκευασίες, είναι όλα συσκευασμένα στη Γερμανία και γευστικά έχουν ελάχιστη σχέση με τα δικά μας. Αναρωτιέμαι ποιος τα αγοράζει. Η φέτα (εννοείται ότι την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ΠΟΠ την έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια), όλα φέτες τα λένε αν είναι άσπρα ή σχεδόν άσπρα και έχουν μικρές τρυπούλες. Εχω βρεί και φέτα που ειναι από αγελαδινό και όχι απο κατσικίσιο γάλα και είναι υποκίτρινη σαν το κασέρι. Μπλιάξ! Ασε που αυτή η φέτα είναι σουπερ ανθεκτική, δεν ξινίζει ποτέ, όσο και να την έχεις στο ψυγείο! Η χωριάτικη σαλάτα κυκλοφορεί πααααρα πολυ, σε κυλικεία, σουπερμάρκετ, εστιατόρια κλπ και η μόνη απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει μέσα ντομάτα και αυτή τη σχεδόν φέτα. Μια φίλη μου Ρωσίδα είχε παρει κάποτε ελληνική σαλάτα που είχε μέσα και τόνο! Για την ακρίβεια τόνο, ντομάτα, σχεδόν φέτα και σως μαγιονέζας απο πάνω. Αυτό κι αν είναι έμπνευση.

Αυτά είναι η Ελλάδα. Α, και το Euro που πήραμε μια φορά κι έναν καιρό από σπόντα. Κι αυτό το ξέρουν γιατί καμαρώνουν για τον Ρεχάγκελ. Αλλιώς ούτε κι αυτό θα ήξεραν. Επίσης η Ελλάδα είναι εχθρός της Τουρκίας. Γιατί, πάλι άγνωστο. Αντε βάλε και καμιά παραλία. Τώρα αν αυτή η παραλία που ονειρεύονται είναι στην Ελλάδα ή στην Ισπανία ή στην Τουρκία ή στις Μαλδίβες, λίγο τους νοιάζει. Εξάλλου, την ίδια τιμή έχει στο ταξιδιωτικό πρακτορείο. Και συνήθως στα πακέτα αυτά που είναι όλα πληρωμένα δεν έρχεσαι σχεδόν καθόλου σε επαφή με την πραγματική χώρα.

Αυτά. Δυστυχώς αυτά. Και όλα αυτά που λένε μερικοί γραφικοί τύποι (Καρατζαφέρηδες και Λιακόπουλοι) στην Ελλάδα εγώ τα ακούω βερεσέ. Εγώ σας λέω τι βλέπω. Και μην αρχίσετε να μου λέτε εγώ είχα γνωρίσει έναν Γερμανό που ήταν πωρωμένος με την Ελλάδα και ήξερε τα πάντα για εμάς. Ναι είναι αλήθεια, πολλοί γερμανοί είναι πωρωμένοι με μας, αλλά με την εικόνα που έχουν φτιάξει στο μυαλό τους για εμάς. Και επίσης εξετάζουμε την κοινή γνώμη εδώ κι όχι τις μεμονωμένες περιπτώσεις. Και αν θέλουμε να κάνουμε κάτι ως έθνος πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας και δουλεύοντας κι όχι στηριζόμενοι μόνο στην ιστορία πριν 2000 και βάλε χρόνια. Γιατί αυτά είναι πλέον μόνο λέξεις. "Ντέμος" και "Περίκλες" μια φορά κι έναν καιρό.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και γιατί μας ενδιαφέρει τι πιστεύουν οι ξένοι για τους Έλληνες. Τι μανία είναι αυτή. Δεν έχω ακούσει άλλο λαό να ενδιαφέρεται τόσο πολύ τι λένε οι άλλοι για τον ίδιο.

kopelitsa είπε...

Μας ενδιαφέρει και μας παραενδιαφέρει. Οχι για να το παίξουμε κάπως και να κοκορευτούμε, αλλά για πολύ απλούς και πρακτικούς λόγους, επειδή δεν είμαστε απομονωμένη χώρα (βλέπε Βόρεια Κορέα) και τους χρειαζόμαστε τους άλλους. Πιο συγκεκριμένα:

1. Αν αύριο στον πρώτο άνθρωπο που θα γνωρίσω του πω ότι είμαι από την Ιταλία ή τη Γαλλία ή την Ισπανία ενδεχομένως να με αντιμετωπίσει καλύτερα. Αν έρθει σ'εσένα μια κοπέλα στη σχολη απο ερασμους που μιλάει σπαστά ελληνικά και σου ζητήσει πχ σημειωσεις, αν είναι από την Ισπανία θα της πεις να παμε για καφε, να σου δείξω την Αθήνα κλπ. Αν σου πει όμως ότι είναι ερασμους από την Αλβανία το πιο πιθανό είναι να μην της ξαναμιλήσεις. (Δε σε ξέρω προσωπικά, λέω τι είναι πιο πιθανό να συμβεί)

2. Αν δεν ξέρει ένας ξένος κατά που πέφτει η Ελλάδα πάνω στο χάρτη, πως περιμένεις να έρθει για διακοπές στην Ελλάδα; Μόνο κατα τύχη. Στην Ελλάδα δε χρειαζόμαστε τόσο τυχαίους τουρίστες όσο τουρίστες που έρχονται για τον πολιτισμό γιατί απο αυτό έχουμε πολύ περισσότερα κέρδη (και κυρίως οικονομικά). Αλλιώς θα ακους τα δελτία ειδήσεων να λένε για μείωση στις κρατήσεις, για τα αγγλάκια στα νησιά που μεθάνε και τα κάνουνε λίμπα κλπ.

3. Ομοίως πως περιμένεις να προτιμήσουν οι ξένοι τα ελληνικά προϊόντα αν δεν ξέρουν περι τίνος πρόκειται, άρα να πάνε καλά οι εξαγωγές, η οικονομία κλπ...

4. Πολιτική. Σου λέει κάτι; Οχι μόνο δεν πρόκειται να μας υποστηρίξει κανείς, αλλά ούτε που θα νοιαστούν την επόμενη φορά που θα έχουμε προβλήματα με την Τουρκία με τα Σκόπια κλπ. Δηλαδή ούτως ή άλλως υποστηρίζουν ότι τους συμφέρει αλλά η κοινή γνώμη παίζει ρόλο. Η Γερμανία τώρα είναι γεμάτη Τούρκους μετανάστες. Το Βερολίνο είναι η τρίτη πόλη σε πληθυσμό τουρκικό πληθυσμό, μετά την Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα. Ε, είναι προφανές ότι αυτοί όλοι κάποια στιγμή θα γίνουν ψηφοφόροι. Η Μέρκελ προεκλογικά ήταν εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά λίγες μέρες πριν άλλαξε γνώμη και τελικά βγήκε ;-))

Διαφωνείς κάπου;

D. είπε...

Μερικές επισημάνσεις

1) Είναι "Der Salat", άρα "griechischer Salat" ;)

2) To πρόγραμμα λέγεται "Εράσμους". Άρα η επίσημη προφορά θα είναι του Εράσμους! Αν θες ορίτζιναλ ελληνικά να πας στο "Σώκρατες" :P

3) Σχετικό με το θέμα σου είναι το ημιαυτοβιογραφικό μου ποστ στο San Diego Reader.

http://www.sdreader.com/published/current/blog.html

Ανώνυμος είπε...

Αυτό με το Βερολίνο, δύσκολο το βλέπω. Η Σμύρνη έχει 3 εκ. κόσμο.

kopelitsa είπε...

Ναι, έχεις δίκιο. Ετσι λέγεται αλλά τελικά μάλλον για "αστικό μύθο" πρόκειται...

Lucky Archer - Λάκης Βελώτρης είπε...

Δεν καταλαβαίνω γιατί Έλληνες σπουδάζουν στην Ιταλία - Πως χωνόσαστε στα έντερα του Βατικανού; Οι καθολικοί είναι οι πιο αγράμματοι Νέα Υόρκεζοι: Ισπανόφωνοι δεν φοιτούν γυμνάσιο 32%, μαύροι 25% Ιταλοί 20% ενώ Έλληνες, Εβραίοι και Σκοτσέζοι είναι οι πιο μορφωμένοι. Και οι μαύροι καθολικοί κάνουν πολύ χειρότερα από τους Προτεστάντους. Και στους Σέιζμους οι Έλληνες συμμορφώθηκαν και έβαλαν αυστηρούς κανόνες μα οι Ιταλοί εξακολουθούν να Μαφιάζουν Μας ξεπουλάν στον πάπα οι πρώην κρατούμενοι των Βενετών, δηλ οι πελοπορίκοι, νηγρασιάτες και λυσιότες. Αυτοί μετά λέγουν στην Αμερική "ουνια φάτσα ουνια ράτσα" και ξεπολιουντε στον πάπα.